KŰRTŐSKALÁCS
500g liszt, 2,7dl tej, 1ek olvasztott vaj, élesztő, 5ek cukor, só; (Az eredeti receptben 2dl tej állt. Ennyivel, az itteni lisztből száraz lett a tészta, nehéz volt elsodorni...)
A hozzávalókból homogén masszát gyúrni (esetleg gyúratni, a kenyérsütőgéppel), téglalap alakúra nyújtani, majd 6 egyforma csíkra vágni.
///Kis kitérő, magyarázat:
Korábban nem csak azért nem sütöttem kürtőskalácsot, mert nem volt receptem, hanem azért sem, mert
Ő azt írta, alufóliába tekeri a dobozokat és bevajazza őket, aztán rátekeri az ujjvastagságúra sodort tésztát. Magam is így csináltam a legutolsó alkalomig, amikor a már készre gyúrt tészta fölött rádöbbentem, hogy egy fia alufóliám sincs itthon. (Vasárnap késő délután volt. Itt, olyankor nincs nyitva, csak benzinkút, étterem, orvosi ügyelet és ezek közül egyik helyen sem lenne szerencsés alufólia után kérdezősködni... ugye.)
Viszont van kapcsozóm és sütőpapírom.
Ezzel a módszerrrel megspóroltam a forma bevajazását is.///
A csíkokat, a formára tekerni, formástól elhengergetni, vajjal megkenni és cukorral elkevert (őrölt)dióba, fahéjjba,
Ezek és kis pihentetés után, 180°C-on, úgy 20-25 perc alatt megsütni.
Isteni finom! Belül puha, kívül ropogós, ahogy ő is írta...
Köszönet a receptért Judit!
Nagyon örülök, hogy ízlett! És így le se csúszott a formáról, ez jobb ötlet, mint a vajas alufólia! :)
AntwortenLöschenSzükség hozta...
AntwortenLöschenNagyon szertejük -nagyon köszönöm! :-)
Húú, köszönöm! Imádjuk, de még csak eszembe sem jutott soha, hogy akár házilag is elkészíthetném.
AntwortenLöschenCsak biztatni tudlak!
AntwortenLöschenNagyon egyszerű és nagyon,-nagyon finom!!!
A tej mennyiségére érdemes odafigyelni, nehogy emiatt bosszankodnod kelljen...