Freitag

Aham!

Minden évben, ilyenkor ősszel érkezik egy szakember, a gyerekek képességeit, érettségi szintjét felmérni. Leül velük kettesben néhány percre és beszélgetnek. Többnyire mesél nekik egy-egy mesét, aztán a kis jelölt a történethez készített kis kártyákat időrendi sorrendbe rakja, megszámolja, mesél róluk...
Idén, erre múlt hét péntekén került sor.
Mára időpontot kaptam, hogy ha érdekel mi a véleménye A.úrfiról, legyek szíves befáradni.
Voltam szíves.
Úgy öt-, nyolc percet beszélgettünk. Érzelmi hullámvasút volt részemről. Hol hangos hahotázhatnékom volt, máskor meg legszívesebben ráborítottam volna az asztalt.
Először is, kijelentette, hogy otthon nem szabad a gyerekkel németül beszélnünk, mert az nem szül jót. Csakis és kizárólag magyarul beszélhetünk vele, mert különben nem tanulja meg rendesen a magyart. (Mindezt alig 11 hónappal, az iskolakezdés előtt!) Kifejtettem, hogy ezzel nem értek egyet..., erre megkérdezte, hogy miért aggódok annyira, az iskolában, olvasás és írás közben jön meg az igazi szókincs, nem kell görcsölni ezen. (Erre már a lábam kisujja is zsibbadt a lenyelt indulattól... Merthát egyrészt nem görcsölök, másrészt hadd döntsem már el én, hogy mit és hogyan teszek itthon, mi jó a gyerekemnek, mivelhogy én ismerem jobban, mint ő -az említett, múlt heti, tíz perces röpke csevej után.) ...van még: azt is mondta, hogy neveljem lazábban a gyerkőt, mert félős.
Itt lett elegem az egészből, itt éreztem úgy, hogy legyen olyan kedves és menjen jobbra, vagy balra, csak el az utamból!
Félős. A., félős. Persze.
Tény, hogy ettől a nőtől magam is féltem volna, ha nem tudom, hogy mások is tartózkodnak az épületben.

Amikor megérkeztem az óvodába, még volt nála valaki, várnom kellett. Kijött hozzám az úrfi a folyosóra és ott, háttal annak az ajtónak, ahol a megbeszélés zajlott, beszélgettünk. A szívbajt hozta rám, mert nem is lépett elém, nem is szólt előre, hanem a fülem mellé hajolva harsogta, hogy bizonyára maga Fr.V., üdvözlöm!
Egyrészt, az átlagosnál jóval hangosabban beszél és folyamatosan kényszeredett vigyormosoly ül az arcán, miközben magyaráz. A gigantikus méretű, szürke keretes körmei sem tették túl szimpatikussá...

Igen. A. határozottan visszahúzódó, ha először lát valakit. Akár öt percig is a háttérben marad és figyel. Miután lecsekkolta az illetőt és eldöntötte magában, hogy szimpatikus, kinyílik. Ha nem, egyszerűen nem keresi többet annak az embernek a társaságát.

Hogy milyen nyelven beszélek a gyerekekhez, ill. a gyerekekkel?  Magyarul. Magyarul beszélgetünk, magyarul éljük meg a mindennapokat, magyarul magyarázok, játszunk és nevetünk.
Ha "feladatozunk", németül. Többnyire német nyelvű könyvekből olvasunk és ha néznek, javarészt német nyelvű meséket, vidókat.
Mindkét úrfinak volt olyan időszaka, mikor teljes mértékben elutasították, hogy németül szóljunk hozzájuk. Vagy szóltak, hogy nem akarják, vagy úgy csináltak, mintha meg sem hallották volna. Nem erőltettük, valahogy mindkettejüknél elmúlt, mintha nem is lett volna.
Azóta rengeteget kérdeznek. Hogy ez, vagy az micsoda, hogy mondják, stb.

Nem lenne szabad németül válaszolnom? Nem lenne szabad németül olvasnom nekik? ...     Miért is?



Szakember!

14 Kommentare:

  1. Irigylem a kétnyelvűségüket :)

    AntwortenLöschen
  2. mi is kaptunk amerikai ovonotol olyan tanacsot, hogy kizarolag angolul beszeljunk a gyerekkel, mert csak osszezavarjuk a ket nyelvvel...Azota a gyermek mar felnott, remekul megtanult angolul anelkul is, hogy az en ESL angolomon szocializalodott volna. Ketnyelvuek, s mivel itt (usa) nottek fel, nekik az angol megy jobban, de koszonhetoen annak,hogy kiskorukban minden nyaron hazavittem oket, beadtam magyar nyari taborokba, remekul megtanultak a szlenget is...:).- es ezzel sincs bajom, mert a magyar nyelv az nem csak Weores Sandor...:) Szerintem is Te tudod legjobban mi jo nekik, szakember csak egy altalanos trendet - gyerekek pedig egyediek. :)

    AntwortenLöschen
  3. Jaj, de szeretem ezeket a nagyokosokat... a mi "szakemberünk" az ovis logopédus! Brrrrr.....

    AntwortenLöschen
  4. Napok óta fogalmazom, de végülis csak egy kérdés (anélkül, hogy bármikor találkoztam volna veled, vagy a kicsifiaddal, pláne, hogy nem vagyok szakember, kicsit sem, de): a lejjebb beszúrt rajzon melyik ő? Az, amelyik a nappal egyszínű ceruzával van rajzolva?
    Foglalkoztam egykor gyerekrajzokkal, amúgy érdeklődő anya szinten. Sokat elárulnak, de ezt mindig az adott helyzetbe kell illeszteni (most: a családotok). Jó lenne tudni azt is, hogy milyen sorrendben készítette el a rajzot, bár az a tippem, hogy először a mamát, aztán a tesóját, aztán magát és a napot.
    Ha akarod privátban folytathatom. Már ha érdekelnek a meglátásaim (és nem haragszom meg ha nem, mert megvan neked a magadhoz való eszed és te látod PONTOSAN milyen A. Komolyan mondom.)
    V.

    AntwortenLöschen
  5. Legelőször az apát rajzolta le, aztán M. került sorra, majd én, végül a mama, mielőtt M. kicsavarta a narancs színű ceruzát a kezéből, aztán elkészült A. maga (citromsárgával), majd a nap...
    A rajzok ugyanazon lap, két oldalára készültek.

    Érdekel, amit mondanál.

    AntwortenLöschen
  6. Martine!
    Alapvetően és hosszútávúan magam is. Aztán meg van, hogy nem. Ejj, de sokat tudnék erről mesélni!
    *

    Judit!
    Köszönöm, örülök, hogy leírtad!
    Sokszor elbizonytalanodom, mert olyan nagyon határozottan tudnak győzködni!
    De Te már előrébb jársz, látod, hogy jól csináltad-e és valahogy engem igazol az, amit leírtál -ez megnyugtat.
    Köszönöm Neked!
    *

    Susu!
    Tudod, hogy érdekel! Miért nem mesélsz bővebben?
    Morogjunk kicsit! ;-)

    AntwortenLöschen
  7. Megtisztelsz.
    Összeszedem a gondolataim és írok mélt.
    V.

    AntwortenLöschen
  8. Thea! A családunk teli van különféle két- (sőt, több-)nyelvűségekkel, és immár nemzedékekre visszatekintve mondhatom: nálunk minden tapasztalat maximálisan pozitív!

    AntwortenLöschen
  9. Küldök egy linket, ha nem haragszol, szerintem itt nagyon klasszul össze vannak foglalva a többnyelvűséggel kapcsolatos infók.
    http://felicitasz.blog.hu/2010/10/04/kulfoldon_elunk_magyarul_beszelunk#c14658530

    AntwortenLöschen
  10. Nem vitatom Martine. Hatalmas előny a többi csimotával szemben.
    Ugyanakkor vannak (voltak) nehéz perceik emiatt.
    Azt is tudom, hogy ezek elfelejtődnek... de akkor is.
    *

    Köszönöm Krisztina!
    Vicces vagy, a "ha nem haragszol"-lal! :-)

    AntwortenLöschen
  11. Bocsi a késői válaszért.
    Az óvodai logopédus fix ideája, hogy ki kell vetetni a gyerekek orrmanduláját. Mindezt Zs.-nél pl. abból állapította meg, hogy "mintha egy picit meg lenne duzzadva az arca". Ezt a "diagnózist" úgy állította fel, hogy egy szót nem váltott vele, csak ránézett... :/ És mindig olyan megvetően beszél, hogy az embernek az az érzése támad, hogy rossz anyának tartja...

    AntwortenLöschen
  12. Erre a "mintha......az arca" történetre emlékszem.
    Komolyan mondom...és itt most gyorsan elhallgatok, mert tán fura dolgok szaladnának ki a számon!

    Neked nincs olyan érzésed, hogy van némi szándékosság a szülő-riogatásban?
    Biztosra veszem, hogy van aki beijed, szalad a gyerkővel az illetékes szakorvoshoz, aztán cipeli hónapokig a megfelelő kúrákra, képzésekre, nem tudom mire.

    Ugyanúgy, ahogy a különböző 'valahol, valamilyen raktárban megmaradt' oltóanyagokat is ráerőltetik a bizonytalan, vagy épp elbizonytalanított anyukákra, mert különben jujj, milyen gondatlan, ha nem engedi!

    AntwortenLöschen
  13. De, biztos van benne ilyen is.
    Különösen kisebb közösségekben, mint pl. a falu, ahol élünk és mindenki ismer mindenkit... mint a bárányok!

    AntwortenLöschen

Szabad a véleményezés, de kérlek légy kedves! Itt nem bántott senki.

A régebbi bejegyzésekhez írt hozzászólásod, csak engedélyezés után jelenik meg.