Mittwoch

Működő viszálycsökkentők

 avagy, mi így szoktuk.*

1.
Csiki.


2.
Az egyik legeslegjobb módszer a kakaskodók csillapításásra a zene, vagy tánc, ill a kettő kombinációja. Ez szinte minden élethelyzetben és bárhol bevethető. Értsd: a nyugalom kedvéért még énekelni is hajlandó vagyok. Blamázs vagy sem, még mindig jobb és kissebb energiával jár, mint óbégatni. Ezek össznépi rötyögéssel végződő megmozdulások, ha nyilvánosság előtt zajlik pláne.


3.
Eddig ismeretlen könyv/képregény bevetése. Ez kissé elharapódzott összecsapásnál nem visz sehova, jobb esetben és talán, a heveskedők egyike lenyugszik általa.
Vagy ettől még inkább elmérgesedik a helyzet, mert nem tudok két egyformát felmutatni/ a másiké jobb, sokkal érdekesebb/ nem is ő kezdte, neki járt volna a másiké...
Így ez lehet olaj is a tűzre, tessék vigyázni!


4.
Gyümölcskínálás. Tényleg. Minél kissebb szemű, minél kevésbé előkészített, annál jobb. Pölö, mosatlan ribizli. Nem viccelek, ezzel képesek bő fél óráig is elpancsolni, elpepecselni, szemezni és közben oda a pulykaméreg.
Jó, a fiúk szeretik a gyümölcsöket.


5.
Olvasás. Még mielőtt elmérgesedne a helyzet, kiválasztatni egy-egy könyvet/mesét és letenni a nagyesküt, hogy mindkettő elhangzik, most. Nálunk az vált be, ha felváltva, egyszer az a. fiú, majd a b. fiú kívánságát olvasom először. Ebből soha nincs vita, persze itt is a következetességen a hangsúly.
Nekem már jó ideje nem kell figyelnem kiét olvastam először, mert tudják és be is tartják. (Betartatják: de anyaaa...!)


6.
Külön szobába terelés. Van, hogy szobajtóban strázsálás a kivitelezés egyetlen módja, de megéri.
Ez az egyik utolsó előtti dolog, amit bevetek. Ez, már ha csak hajszál választ el a kiborulástól. Szemvillanáspillantásból látják, hogy gáz van, elkullognak, míg kifüstölgöm magam. Aztán jönnek ölbe ülni, simogatni, puszit kuncsorogni, meg esküt letenni, hogy soha többet nem bántják egymást.
Mindig elhiszem.


7.
Az utolsóval -legtöbbször- az építkezés alatt (mikor tervezni, kinézni, megbeszélni, vásárolni kellett valamit) éltünk DVD lejátszó és lemezek. Nem vagyok rá büszke, de van mikor tényleg csak ez működik. Nem csak a gyerekek, hanem a mi tűrőképességünk véges volta miatt is. Ill. ez utóbbi miatt főleg, no, hát mit szépítsem.
Ez egyébként öngól is egyben, mert lehet hogy perpill. megoldást nyújt az adott helyzetben, de utána még hevesebbek. (Rosszabb mint a cukorsokk húsvétolás, karácsonyozás után!)


+
Pár hónappal ezelőtt még itt -a felsorolásban valahol- állt volna az üljünk le sakkozni. Azóta ez az egyik leggyakoribb és leghevesebb patáliát kiváltó ütközéspont.
Ugyanis M. ebben képtelen veszíteni, ami eddig nem mutatkozott ilyen erős megnyilvánulásokban. Az első egynéhány bábu elvesztését még elég jól viseli, amennyiben azok gyalogok, de ha értékesebb kerül leütésre, kitör a perpatvar.
Ilyenkor igyekszem együttérezni.  
Mert magam is nehezen viselem.  
Ha Anyuval szemben, malomban vesztek...
Életemben először három éve sikerült felette diadalt aratnom. Azon az estén kétszer vertem puhára, azóta veretlen vagyok. 
Jól sejted, azóta nem játszottunk. (Nem is fogunk. Ki nem állhatom, mikor a lerakásnál elkezd kuncogni! Sátáni. Tényleg.)
A sakk miatt kitört pánikot,** eddig  még ésszerű módon nem sikerült kezelni.
Emiatt gyakran a szobájában, egyedül nyugszik meg az idősebb pánikmesterúrfi.






*Igen, ha türelemmel bírunk, ill. ha valakinek netalántalán a heves erezdelahajamat közben végre eszébe jut.
Olykor.
De akkor mindig működik. Valamelyik.
Ugye ez helyzet és személyfüggő.
**Ő maga nevezi pániknak.

4 Kommentare:

  1. És ha KÖTELEZNÉD őket, hogy bántsák egymást?
    Egyébként reménytelen, csak szólok.
    V.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Próbáltam. De biztosan sejted hova vezetett.
      Köszönöm, ez a reménytelen, igazán lelkesítően hangzik. :-)

      Löschen
  2. Ez jó...eddig még nem kellett törnöm a fejem...álltalában gyorsan terelek így nem harapóznak el a helyzetek...de terelési ötleteid neked is akadnak szép számmal!!! Bár ezek nálunk mivel
    Kira még kicsi...ezek után történnek majdan" mármint az összezörrenések""

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Á, lánykákkal nem hiszem, hogy trükköznöd kell majd.

      Löschen

Szabad a véleményezés, de kérlek légy kedves! Itt nem bántott senki.

A régebbi bejegyzésekhez írt hozzászólásod, csak engedélyezés után jelenik meg.