Mittwoch

???

Nem akarok panaszkodni, de fogok.
Szakad rólam a víz -tudom: Rólad is.
Nem vagyok szakadós, lehet ezért bírom rosszul.   ...és egyre csak az jár az eszemben, tán az antik mivoltomnak* tudható be ez is, meg az, hogy nem találom a szavakat, meg a helyes, megfelelő ötletek is egyre cserbenhagynak. Nem kenem a melegre, az túl egyszerű lenne.
Nem tudom mit süssek, meg hogy hogy legyen... már a nap.
Ismét gyertyás ünnep lesz, most D.-é.
...és nem találom annak a tortának a receptjét, így most jó nagy bajban vagyok.
Az csokis volt, meg különleges és -ez egy fontos részlet: számomra megoldható. Pánikomban, elkezdtem porszívózni, meg mosni, de egyik sem bizonyult jó ötletnek. Voltam olyan ügyes és fehér ruhákat raktam be, 60 fokra, meg a porszívó is okádta a meleget, amitől még ingerültebb lettem, és ha voltak is kósza, ill. normális gondolataim, azoknak hűlt helye a fejemben, bár ez sem helyes így -merthogy inkább fő a fejem, nem hül -ugye.
Holnap meg még melegebb lesz, azt mondják  

Ráadásul dolgozik is aznap, és könnyen lehet, hogy még hétvégén is, mert a munkával haladni kell, mit számít hőség, hétvége, szülinap meg pláne...
Mert a tervező, bár ez nem az ő tisztje lenne, nem enged darut használni a falakhoz, de még a tetőhöz sem -szerinte felesleges kiadás. A tulaj meg az ép ész ellenére hallgat rá, mert őt régebben ismeri, mint D.-t. Ezzel másfél héttel megnőtt az ottartózkodás esélye.
Persze ebben is lehet némi ráció, bár én nem látom. Puszta emberi erővel gerendát, szarufát a falakra felrántgatni, persze azt majd csak azután, miután azok már állnak. ...és nekem olyan férjem van, aki nem panaszkodik, pedig kint vannak egész nap a tűző napon és ott áll a sarkában az okos, aki nem az és bizonygatja az eszét.
...és már hallgatok is, mert én meg itt, a tető alatt hogy jajgathatok azon, hogy nem találok egy receptet?
Keresek másikat.
De el kell mondanom, hogy csalódott vagyok.
Hova tünhetett az a recept?
Biztos öngyulladt...



*Köszönet a jelzőért Altair!

16 Kommentare:

  1. Jaj, ti szegény nyári szülinaposok :)

    Nálunk csak nagyszülők születtek nyáron, ők mostanság olyan tortát kapnak, ami nem nagyon sütős, sőt, inkább hűtős:

    tört vagy morzsolt babapiskótát rétegzünk (ha fontos, hogy igazán tortaformájú legyen, akkor zselatinos) krémmel a tortasütőbe, majd jól kihűtjük, hogy szép és finom legyen :)

    én a krémet - a csokisat is meg a gyümölcsöseket is - mascarponéval csinálom, ha tejszínbe vagy joghurtba főzöl/feloldasz zselatint, és azzal kevered össze a mascarponés krémet, szépen meg tud dermedni, úgy, hogy ha leszeded a tortakarimát, megáll a maga lábán :)

    ez így jó összevissza lett, de egyrészt tán mégis érthető, másrészt szívesen írom részletesen, ha érdekel!

    AntwortenLöschen
  2. Érthető.
    Mégis részletesebben kérem.
    Csokisat, mert az úrnál az az etalon.
    ...és gyorsan, mert holnap beszerzőkörút, meg addig mérlegelés!

    Köszönöm!
    (Lehet, hogy nem kell sütnöm?)
    Nagyon köszönöm!

    AntwortenLöschen
  3. Remélem, még időben:

    a csokisnál jó alap lehet a darált keksz vagy babapiskóta - kb olyan, mint a kókuszgolyó tésztája - vajjal, cukorral, kakaóporral, kis rummal elkeverve. De megáll a viszonylag apró darabkákra tördelt babapiskótaalapon is. EZt a masszás kell egyenletesen szétteríteni a tortasütőforma alján, amit előzőleg folpackkal kell kibélelni (ha így hívják azt az átlátszó vékony nylonlapot, amit tekercsben árulnak.)


    krém: a csokishoz én mascarponét és tejszínt használnék, joghurtot nem. a tejszínt fel kell melegíteni jó melegre, de nem forrásig lábasban, hozzákeverni egy tábla igazi tej vagy étcsokitcsokit (lehet milka, nem kell nagyon luxuscsoki). ha egyenletesen elkeveredett benne, esetleg plusz vaníliás cukor, akkor megvárni, míg langyosra hűl, úgy lehet a tortazselatint hozzákeverni + a mascarponét. Rá kell önteni a tortalapra, a fólia megakadályozza, hogy kifolyjon - de amúgy sem egy nagyon híg dolog ez, bár folyós. lefedni, betenni a hűtőbe minimum egy éjszakára. Amikor megdermed, egy elég kemény puding állaga lesz, aminek a teteje díszíthető, és néhány gyertát is elbír (de csak jelképeset)


    pontos adatokat nem tudok, mert úgy érzésre szoktam csinálni :(

    AntwortenLöschen
  4. Ha van már torta, írd meg, végül milyet csináltál!

    AntwortenLöschen
  5. Ez egyértelműen a melegnek köszönhető szerintem, én is teljesen használhatatlan vagyok... alig élek. A lányok is morcosak... unatkoznak.

    Hátha egy kis játék felvidít, a blogomon megtalálod... és persze a többieket is várom a szeretettel. ;)

    AntwortenLöschen
  6. Szia Tündéri segítőm!

    Köszönöm a segítségedet!
    Úgy lesz, ahogy sejtettem: Emberemnek holnap lesz a szülinapja, de aznap dolgozik, ahogy másnap is és ő nem kér, csak vasárnapra tortát.
    Viszont szeretném, ha ettől függetlenül fújna aznap gyertyát.
    Ezért holnapra csak apró csokis sütitortákat sütök -biztos megmutatom-, hogy kívánhasson.

    De a vasárnapi torta egész biztos valami krémes lesz, olyasmi, amit Te is leírtál. De mert csak pontos instrukciókat követve vagyok képes ilyesmire, még kutatok valamilyen recept után, ami megadja, hogy miből mennyit...

    Nagyon köszönöm a segítségedet! Jó ötlet ez a sütés nélküli torta! :-)

    AntwortenLöschen
  7. Köszönöm Susu!
    Megyek, megnézem!

    AntwortenLöschen
  8. http://kiprobaltrecik.uw.hu/tortak.htm


    ezt találtam - bár pont a miénk nincs rajta, de hasonlóak igen!)


    Sok sikert!

    AntwortenLöschen
  9. A sor végén, a gyümölcsös túrótorta erőesn sanszos.
    Szereti a túrót...

    Köszönöm Martine!

    AntwortenLöschen
  10. 20dkg vaj?
    Keresgélek még köztük...

    AntwortenLöschen
  11. Basszus, nem volt időm olvasgatnia egy pár napja, bár nem csokis a recept, de isteni almatorta fahéjas vanília öntettel...nálunk ez volt a szülinapi torta múlt héten. Kitartás, a meleg csak átmeneti állapot, mindjárt vége...

    AntwortenLöschen
  12. A bőség zavara, az van. Már nem tudom mit süssek, így magam is azt mondom: basszus!

    Hálás köszönet a tippért Chipmunk!
    :-)

    ...és igazad van, holnapra enyhüléssel biztatnak a jósok...

    AntwortenLöschen
  13. Minden elkészített, de mennyisége miatt már fel nem használt tortát szívesen fogadunk. Postacímem: martine...

    AntwortenLöschen
  14. Mamutunk nincs, de a mások által sótlannak ítélt dolgok jöhetnek :) és az édesek is :)

    AntwortenLöschen
  15. A sótlant, a kacsák ették meg, az édeseket pedig az úrfiak.
    Eltértem az új móditól: nem felejtődött ki semmi... huh...

    AntwortenLöschen

Szabad a véleményezés, de kérlek légy kedves! Itt nem bántott senki.

A régebbi bejegyzésekhez írt hozzászólásod, csak engedélyezés után jelenik meg.