Dienstag

Maholnap húsz

Már kisgyerekként alig vártam, hogy jogosítványom legyen, de kiskamaszként -még látom a kifejezést apám arcán, ahogy mondta- folyton azt hallottam, ne vágyjak már rá annyira, inkább teher az mint öröm, hiszen a sofőr egyik lába a börtönben, másik a temetőben... Így meg sem igen lepődtem, mikor mehettem volna a képzésre, nem engedtek, pénzt, nem kaptam rá, hiába érveltem. Már saját kereste pénzből, érettségi után a nyáron iratkoztam be és tettem le őszig az engedélyt.
Kissé formabontó módon, autóval mentem a jogsimért ( egy ilyen vétség vajon mennyi idő után évül el? Elévül egyeltalán? ), mert D. autóját a szerelőtől, két órával korábban kellett elhozni, szóval nem a vagányságom, csak a véletlen hozta így. Ettől persze igen vagesznek éreztem magam és ha mesélném, az autószerelős részt nem említem, ha lehet.
Másnap már jöttem ki D.-ért Ausztriába, majd alig egy hetes papírokkal az autópályán döngettem anyuval az anyósülésen,  míg ő a combomat szorongatva és bőszen bizonygatva, hogy ő nem fél ugyan, bízik bennem, de a sebességhatárt mégsem kellene átlépni, azért büntetnek ugyanis... 
Imádok vezetni.
Bár a 2001-es balesetem után ( rutintalanság, elkaptam a kormányt - az autó gyorshalált halt ), napokig gondolni sem akartam vezetésre és lehet nem is teszem soha többet, ha D. nem tuszkol volán mögé és kényszerít.


...csak mert M. kérdezget folyton, hogy mikor lehet, hány éves kortól, milyen az elméleti (drága) és a gyakorlati (szintén) vizsga...
Mikor lett ekkora fiam?  Kéremszépen, csak most vizsgáztam, alig húsz éve! ( Hö )

3 Kommentare:

  1. Én is imádok vezetni! :) Nálatok mikor mehet jogsit szerezni?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. 16 évesen részt vehet az elméletin és levizsgázhat, utána kezdődik a gyakorlati. Pontosan nem tudom hány órát vezet oktatóval, majd rutinpályás vizsga+elsősegély v. valamikor, aztán -nem akarok hülyeséget mondani hány- ...km éspervagy órát kell vezetnie a család autójával, a szülő idejével és idegeivel. :-)

      De 17 évesen kaphat legkorábban, az valamiféle előengedély. Itt bővebben és pontosan, ha mélyebben érdekel:
      http://www.oeamtc.at/portal/fuehrerschein-auto+2500+1101074

      Löschen
    2. Egészen pontosan 15 és fél éves kortól lehet jelentkezni ( a francba! :-D )

      Löschen

Szabad a véleményezés, de kérlek légy kedves! Itt nem bántott senki.

A régebbi bejegyzésekhez írt hozzászólásod, csak engedélyezés után jelenik meg.