Montag

Itt az ideje megtörni a csendet

remek, (számunkra) remek hírrel.
M. megírta első, tétre menő német dolgozatát. Nem most, még múlt hét keddjén, és ma, dicsérettel hozta haza.
Bevallom féltem tőle, ez a drága Kisember mostanság olyan helyesírási hibákat vétett, hogy még nézni sem bírtam, szó szerint a hajamat téptem kínomban. A dupla betűket szimplán, a rövid "i"-t gyakran hosszúval (ie), ráadásul úgy, hogy először jól, aztán hibásra javítva és hiába minden gyakorlás, meg diktálás, bizonytalan maradt...
De most elégedett, olybá tűnik magabiztosabb is lett általa, hát így.

Holnap matematikából ugrik hasonló magasságot, attól valahogy nem tartok, ha csak valami katasztrófa be nem üt, meg lesz az is.Itt a negyedik osztályban írnak először dolgozatot a gyerekek, szép sorjában hatot: hármat magyarból... hű basszus németből, hármat matematikából, ezekre, szintén először a pályafutásuk során jegyet is kapnak, amelyek meghatározzák majd az év végi értékelést.
Nagy a csinnadratta körülötte, alaptéma szülők, nem csak diákok között és egészen más a hangulat, mint anno otthon. Nem emlékszem, hogy valaha ekkora faksznit csaptak volna belőle a mi szüleink...Szóval egyest hozott. (Höhöhö)

Kommentare:

 1. :) ügyes, okos nagyfiú :) gratulálok!

  (szerintem a felhajtás mértékét nemcsak az ország, a korszak is befolyásolja - szerintem a mi gyerekeink körül általában nagyobb a felhajtás, brmiről legyen is szó, mint körülöttünk volt anno (körülöttünk nem volt))

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. : )

   De vajon miért?
   Fontosak az elért eredmények, velük örülünk, de nem gyújtunk örömtüzeket.
   Tisztában vannak vele, hogy ez az ő dolguk, az ő felelősségük, ha kell, a szükséges segítséget, útmutatást megkapják.
   Nálam is így volt.

   A dolgozatok miatt, ott az iskolában stresszelik őket, itthon meg nyugtatgatom...
   ...és egy kirándulás miatt milliószor felhívnak, azért is, mert az öltöző padja mögé esett tornacuccot nem találják, fáradjak már be megkeresni... (Persze. M. bement az öltözőbe, lenyúlt, a kissebbemmel meg kiabáltak...)
   A városban egy ismerős ismerősével (: )) esett meg: az évről évre ismétlődő adminisztráció során, az anyuka elírta a saját telefonszámának utolsó számjegyét -a tanerő felhívta (a jó számon), hogy lesz szíves kijavítani, így nem maradhat...

   Löschen
 2. De jo suli, nalunk ugyanitt, Ausztriaban mar 3.-ban voltak Schularbeit-ok.
  Tenyleg fontosak, az evvegi jegyeket ezek hatarozzak meg nagyreszben, ami fontos a tovabbtanulasban.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Itt keleten, csak negyedikben írnak.
   Mesélsz még?

   Löschen
 3. Az en fiam iden elsös a 8 osztalyos gimiben, mindenkepp ajanlom tovabbtanulasra, Hauptschule hat hmmm...
  Miröl szeretned, hogy meseljek?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mondanám, hogy mindenről, de az sok lenne (kerestem, írsz-e blogot).
   Egyelőre beérem, ha csak az iskoláról mesélsz. Mi tetszett, mi nem és hogy A nagyvárosban (S) éltek, vagy egy környező településen? Szóval mik atapasztalataid?

   Löschen
  2. Szia, közben elutaztunk, visszaertem :-) Falusi alsoba jart a fiam, de most mar varosi gimibe. Alapvetöen jo volt a Volksschule, en lazabbra szamitottam, de szerintem kemenyebb a magyar sulinal a nagydolgozatok , es azok jelentösege miatt. A falusi iskola hiresen kemeny , ami jol jött, amikor a gimibe jelentkezes utan kiderült, hogy a kitünöket sem veszik fel "csak ugy", volt egy felveteli is, na ott kiderült, mennyit er a különbözö iskolakbol hozott 1-es.
   Nem tetszett viszont az elemis tanarok hozzaallasa a tovabbtanulashoz, nagyon eröltettek a körzetes Hauptschule-t, mint kiderült azert , mert keves a diak ott, es feltek, hogy az uj Mittelschule-rendszer miatt meg kevesebben jelentkeznek. Nagyon leszoltak a környekbeli gimiket, a gyereket szabalyosan ijesztgettek, pl: -vigyazz, ott professzorok tanitanak, -könnyen meg lehet bukni, -a Hauptschule sokkal erösebb…ment az agymosas rendesen.
   Amit megtanultam a szülöiken es a fogadoorakon: pokerface :-) Semmi ertelme vitatkozni velük, azt kell csinalni, amit mi latunk jonak, a többi nem szamit, ha mast mondunk, mint amit hallani akarnak, ugyis olyan fejet vagnak, minha fel sem fognak, amit mondunk.

   Löschen
  3. Nos, a java még előttünk, de a VS-ban hasonlóak a tapasztalataim, mint Neked.
   Nálunk a nyolcosztályos nincs helyben, a legközelebbi 37km tvolságban és jövő szombaton megyünk "szimatolni"...

   Köszönöm, hogy meséltél, máskor is szívesen veszem!

   Löschen
  4. Mienk is ugy jar be, van iskolabusz altalaban, olyan 20 km-re jar be. Tag der offenen Tür is biztos lesz ott is, mindenkepp nezzetek meg a sulit :-)

   Löschen
  5. Igen, jövő szombaton lesz a fent nevezett alkalom. : )
   Sajnos busz, csak a mi városunkból (tőlünk 7km-re) indul, ami épp az ellenkező irányban van és hét órakor startol. A távolság így 44km.
   Persze ettől még elmegyünk a nyílt napra és továbbra is keressük a megoldást...

   Löschen
 4. HU,az jo sok. Nincs kifejezett iskolabusz, ami egyböl töletek megy??
  Vannak meg a 4 eves gimik is, Hauptschule utan…
  Nehez dolog ez.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sok bizony.
   Még utána kell járnunk, de tisztul már a kép.
   Mesélek majd. : )

   Löschen

Szabad a véleményezés, de kérlek légy kedves! Itt nem bántott senki.

A régebbi bejegyzésekhez írt hozzászólásod, csak engedélyezés után jelenik meg.