Freitag

Erstkommunion - Elsőáldozás

Itt egészen más szokásokat gyakorolnak, mint Magyarhonban. (Bár nem tudhatom biztosan, hogy otthon mi változott és mi nem)
Itt a kis elsőáldozók kisérőt kapnak maguk mellé, akik felkészítik őket, persze a szülők mellett, az eseményre. Hat alkalommal gyűlnek össze, minden ilyen kísérőhöz öt-hat gyerkő kerül.
Ezeknek a beszélgetéseknek a tyúkanyóját, Tischmutter-nek hívják és egy bizonyos szimbólum is játszik a történetben, de erről még keveset tudok. Talán nincs is különösebb jelentősége, csak a meghívón szerepel...
Holnap lesz az első alkalom.Korábban ezeket az összejöveteleket a parókián tartották és az elsőáldozás után, a közös étkezés befejeztével, az elsőáldozók elvihették (szokásjog alapján) emlékbe a tányérokat... ma már ezt nem teszik.
Nekem ennyit darált le M.  Tischmutter-e, talán holnap és az elkövetkezendő alkalmak kiokosítanak, hogy mesélhessek.

Kommentare:

 1. Kisnagyfiam most 3.-os-áprilisban lesz elsőáldozó. Miután katolikus iskolába jár, így az órarendbe be van építve a hittan, a felkészítő hitoktatója pedig az osztályfőnöke. Gond egy szál se...legalábbis a tanítókkal, a szokásokkal.
  Gond a szülőkkel van: ha már egyszer katolikus iskolába viszi a kölköt, akkor vajjjon miért van kiakadva, hogy a tanárnéni (finoman, udvariasan) megkéri, hogy ugyan Ő is fáradjon már el a szentmisére és szentgyónásra!?
  Nincs Tischmutter, nincs utána közös étkezés-mindenki hazamegy és otthon ünnepel tovább..már aki ünnepel. Mi fogunk. :)Szóval mi ilyen szokásokat gyakorlunk itt magyarhonban. :)
  Kellemes hétvégét!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Köszönöm, hogy leírtad Fróni!
   Nem meséltem el mindent.
   M. is harmadikas és első óta, heti 2-3 hittanórán vesz részt, noha az iskola állami.
   Ez a hat alkalom az iskolai órákon túl, magára az elsőáldozásra koncentrálódik, beszélgetnek, rajzolnak, jól érzik magukat közben /mindehhez kaptak egy nagyon szép illusztrációkkal ellátott munkafüzetet is.
   Ez egy extra, a hittanoktatáson túl.
   Kedves dolog.

   Löschen
 2. Hasonlóan, mint Fróni. Csak én szerencsére nem hallottam kellemetlenkedő szülőkről. Legalábbis ezügyben...
  Viszont nagyon jó volt tavaly Panniéknál, hogy minden elsőáldozó kapott egy őrangyalt a hatodikosok közül. Akik tulajdonképpen semmi extrát nem csináltak, csupán pátyolgatták a kis harmadikosokat: szünetben trécselés, apró ajándékok, ilyesmik. Azóta is lelkendezve borulnak egymás nyakába:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ez is kedves, ez az "őrangyalosdi". : )

   Löschen

Szabad a véleményezés, de kérlek légy kedves! Itt nem bántott senki.

A régebbi bejegyzésekhez írt hozzászólásod, csak engedélyezés után jelenik meg.